Latest Post

piektdiena, 2012. gada 13. aprīlis

RADOŠS.RADOŠS! RADOŠS?


 Pirms kāda laika, jau minēju, ka piedalījos Radošās nedēļas " Radi" pastkaršu konkursā. 
Šodien tiku pie savas pēdējās, un, manuprāt, vērtīgākās balvas-  pie divām grāmatām par radošajām industrijām, kuras izdevušas British Council. 
Kad vēl mācījos Kultūras koledžā nesapartu, priekš kam mums māca kaut kādu priekšmetu  " radošās industrijas". Tikai  tagad esmu novērtējusi šī priekšmeta lietderību. Radošās industrijas būs tās, kas ar cilvēka intelekta palīdzību attistīs mūsu ekonomiku.

Kas ir radošās industrijas? 
 Pēc manas jaunajā grāmatā atrodamās informācijas, radošās industrijas ir tādas aktivitātes, kuru pamatā ir indivīda radošums, prasme un talants, un kurām piemīt potenciāls radīt labklājību un jaunas darba vietas, ģenerējot un izmantojot intelektuālo īpašumu. Gala rezultātā tiek radīts produkts ar augstu pievienoto vērtību. 
Jomas: arhitektūra, reklāma, kultūra, modes dizains, grafiskais dizains, lietišķā māksla, filmas, datorspēles un interaktīvas programmas, mūzika, jaunie mediji, izdevējdarbība , radio un televīzija.

Radošie kvartāli
Domāju, ka lielākā daļa ir dzirdējuši par radošajiem kvartāliem Rīgā. Spīķeri, Miera iela, Tērbatas ielas rajons utt.Lielisku apkopojumu var atrast šajā radošo kvartālu bukletā 2011-2012. Manuprāt, šajos kvartālos šobrīd var atrast kičīgākās, interesantākās, radošākās vietas Rīgā. 

Pats vērtīgākais man likās, pasaules karte, kur tika atzīmēti uzņēmumi, kas pelna ar savām kreatīvajām idejām. Ieskats dažos, kuri mani visvairāk uzrunāja. 

 TSA Design Studio ( Dienvidāfrika) 

Uzņēmums strādā produktu dizaina, mēbeļu, interjera un arhitektūras jomā. Mērķis ir radīt provokatīvu dizainu , bet tajā pašā laikā dodot tam spēcīgi izteiktu kultūras un sociālās piederības izjūtu.

" Ieligzdotās dauzstāvu gultas"
Šis tika atzīts par skaistāko projektu Dienvidāfrika. Kā nu ne, ja kāds ir padomājis par daudzbērnu ģimenēm. Gultas ir domātas, lai varētu uzlabot dzīves kvalitāti tiem, kas  dzīvo pārapdzīvotās mājās. Pēc gulēšanas, gultas sabīdāmas viena zem otras. 



Khaadi

Pakistānas tekstildizaina nams, kur tiek izmantoti ar rokām stellēs austi audumi. Īsts krāšņums! Bet tajā pašā laikā,  tie tiek  veidoti  augstās modes tradīcijās.





Liksim lietā katrs savas unikālās idejas, un mēģināsim tās realizēt. Savādāk kāds cits pasteigsies Tev priekšā, un realizēs to tavā vietā. Kā zināms uz idejām, kas ir tavā galvā autortiesības nedarbojas.

Radošu Jums nedēļas nogali ! 

p.s. iedvesmu smēlos no : Radoša ekonomika:  ievadceļvedis un Radošo industriju kartēšana: rīkkopa. Izdevējs: British Council

1 komentārs:

  1. Pakistānas tekstils ir vienkārši burvīgs,debešķīgs....tas ir manējais

    AtbildētDzēst